harderwijkopijs-2014Massaal bezochten Harderwijkers en vele enthousiaste schaatsers uit de wijde regio de ijsbaan. Opvallend was dit jaar het aantal buitenlandse toeristen en de explosieve groei van mensen buiten de gemeente Harderwijk die de weg naar de ijsbaan wisten te vinden. Fransen, Belgen en zelfs Amerikanen die op familiebezoek waren, trokken de felbegeerde rode schaatsen aan. Er waren extra discoavonden ingepland dus DJ Richard draaide niet rondjes op het ijs, maar wel de favoriete muziekhits.

 

 Traditie
Zaterdagavond 3 januari 2015 werden de laatste rondjes geschaatst bij de achtste editie van Harderwijk op IJs. Vele schaatsers, jong en oud, konden er geen genoeg van krijgen. Om 21.00 uur werd door ijsmeester Reijer Roelofsen de stekker uit de koelmachine getrokken om de ijsbaan te laten ontdooien.

 

Het weer
Harderwijk op IJs kijkt terug op meer dan 5 weken schaatsplezier voor jong en oud. Elk jaar zijn er wat weersomstandigheden betreft mindere dagen. De ijsbaan had dit jaar te kampen met veel wind en wateroverlast. Soms was het letterlijk dweilen met de kraan open en dus een hele klus voor de vrijwilligers om de baan in optimale conditie te houden. De ijsmeesters van Harderwijk op IJs hadden dan ook een 24-uurs rooster om te proberen de ijsvloer te behouden. Ook de schoolschaatsertjes hadden hinder van de regen en de wind. Helaas kon daardoor een enkele klas dit jaar niet schaatsen.harderwijk-ijs-2014

Kinderen
Trainers van schaatsvereniging Viking deelde zaterdag tijdens de laatste les alle deelnemende kinderen certificaten uit als bewijs dat zij met succes de lessen gevolgd hebben. De lessen waren ten opzichte van vorig jaar erg gewild. Al meteen vanaf de eerste dag waren de uren volgeboekt. KinderWinterWonderland was eveneens een groot succes. De samenwerking met diverse organisaties maakte dit jaar veel mogelijk. De super glijbaan trok veel jeugd die van grote hoogte naar beneden kwamen roetsjen en de kleintjes vermaakten zich uitstekend in de draaimolen of op het springkussen.

Vrijwilligers
Vele vrijwilligers hebben de afgelopen vijf weken ervoor gezorgd dat de ijsbaan “draait”. Niet alleen een kaartje verkopen maar ook baanonderhoud, in de vroege uren de baan schuiven, toezicht houden, zorgen voor veiligheid en soms de tranen drogen van gevallen schaatsertjes. En wat te denken van het opbouwen en afbreken. Zonder bereidwillige vrijwilligers en sponsoren is de ijsbaan niet te realiseren. Alle vrijwilligers zetten zich meer dan 100% in. Zij voelen een maatschappelijke betrokkenheid. Het brengt sport, gezelligheid en saamhorigheid, iets voor een ander over hebben, bij elkaar. Dick van de Brink is een van die vele vrijwilligers bij Harderwijk op IJs. Dick kreeg zaterdagavond de zilveren schuiver opgespeld voor al zijn inzet. De schuiver staat symbool voor de waardering die alle vrijwilligers verdienen maar wordt jaarlijks, in het bijzijn van alle vrijwilligers, aan een van hen uitgereikt!


hos-141220-middag 3Kijk voor alle foto’s van dit ijsbaanjaar op de site www.harderwijkopijs.nl.

 

Aanvullende gegevens