Op zaterdag 13 april organiseert stichting Gelderse Academie haar 4e lezing. Deze keer in de Lucaskerk in Ermelo. De lezing wordt verzorgd door hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden, de heer prof. dr. Jaap de Jong. De toegang is gratis en de lezing begint om 16:15 uur..

 

De lezing “Spreken als Max Havelaar” is bedoeld voor sprekers die van hun hart geen moordkuil willen maken. Handig voor al je presentaties, voordrachten en toespraken. De lezing bevat inspirerende soundbites en aforismen van Multatuli. Veel bekende toespraken van de afgelopen jaren – van Rutte tot Obama – komen aan de orde. Als Jaap de Jong oreert, spat het plezier in het spreken in het openbaar ervan af. De lezing is een spoedcursus retorica met Max Havelaar als lichtend voorbeeld.

Jaap de Jong
Prof. dr. Jaap de Jong is als hoogleraar Journalistiek en Nieuwe Media verbonden aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit Leiden. Hij verzorgt onderwijs retorica aan neerlandici, journalisten en juristen en heeft enkele jaren onderwijs gegeven aan het diplomatenklasje. Zijn onderzoek is gericht op stijl en retorica in toespraken en journalistieke teksten, maar hij doet ook onderzoek naar de retorische aspecten van beeld. Door de invloed van de veranderingen en ontwikkelingen op het gebied van ICT, informatiegedrag, politiek en bedrijfsstructuren is het journalistieke vak sterk in beweging en journalistieke betrouwbaarheid is minder vanzelfsprekend geworden. Jaap de Jong is redacteur van Onze Taal en publiceerde Spreken als Max Havelaar in 2012, en samen met anderen ook Bending Opinion in 2011, Beeldtaal in 2010 en Handboek Stijl in 2009.

Gelderse Academie
De toegang tot de lezing is gratis door steun van GGZ Centraal Veldwijk, één van de participanten in de Gelderse Academie. Andere zijn Ziekenhuis St Jansdal, 's Heerenloo, Leids Universiteits Fonds & Cleveringacomité Harderwijk, Catharinakapel, Stadsmuseum en Bibliotheek Noordwest Veluwe.

De Universiteit van Harderwijk werd door de Staten van Gelre in 1648 opgericht en was gevestigd in het Catherinaklooster. De Gelderse Academie in Harderwijk werd de 5e universiteit in Nederland. Er waren vier faculteiten: Wijsbegeerte & Letteren, Theologie & Semitische talen, Rechtsgeleerdheid en Geneeskunde. In 2011 is initiatief genomen om stichting Gelderse Academie op te richten. De Gelderse Academie is aan het verkennen of hoger en wetenschappelijk onderwijs en onderzoek weer een plaats kan krijgen op de Noord-Veluwe.
Toegang en reserveren

De lezing wordt georganiseerd in de Lucaskerk, Landgoed Veldwijk, Van Asch van Wijklaan 69, 3853 KV in Ermelo. De toegang is gratis, reserveren is wenselijk: email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De lezing begint om 16:15, de zaal is open vanaf 16:00 uur.

www.gelderseacademie.weebly.com

Aanvullende gegevens