Hoe pakken volgende week woensdag in Harderwijk en Hierden de verkiezingen voor de gemeenteraad uit? Hoe oordeelde u over de plannen van de politieke partijen? Hoeveel raadszetels krijgen zij straks elk in de nieuwe gemeenteraad?  Al kort na sluiting woensdag om 21.00 uur bellen de stembureaus hun voorlopige resultaten door naar het stadhuis. Met elke nieuwe tussenstand krijgen kandidaten en kiezers een scherper beeld van het politieke krachtenveld voor de periode 2010-2013. En u kunt daarbij zijn!Iedereen is - vanaf 21.00 uur - van harte welkom in het uitslagencentrum op het stadhuis. In het ‘politieke café’ in de Stadswinkel houden de diverse beeldschermen u op de hoogte van zowel de landelijke ontwikkelingen als de uitkomsten voor Harderwijk. Eveneens vanaf 21.00 uur kunt u in de Raadzaal meemaken hoe de uitslagen worden vertaald in een prognose van de einduitslag. Dit alles met de commentaren van alle lijsttrekkers, raadskandidaten en andere politieke kopstukken.

Reacties politici
De presentatie van de verkiezingsuitslagen is in de vertrouwde handen van gespreksleider en oud-raadslid Ben Nitrauw. Hij peilt de reacties en emoties van politici. Bij elke nieuwe uitslag actualiseert een computerprogramma automatisch de tussenstand. Wanneer de voorlopige verdeling van de raadszetels bekend is, houdt Nitrauw een slotdebat met alle lijsttrekkers. Maar wat heet slot…. Juist dan begint het spel van de krachtsverhoudingen. Gebruikelijk is dat de grootste partij de leiding neemt bij de onderhandelingen: welke partijen mogen de wethouders leveren? En hoe komen de partijen tot een gemeenschappelijk programma dat op de steun van de raadsmeerderheid kan rekenen?

Heel spannend allemaal. Een vierjaarlijks hoogtepunt voor politieke insiders en een uiterst leerzame en sfeervolle avond voor iedereen die eens van nabij wil meemaken hoe dat er in de politieke arena aan toe gaat. U bent van harte welkom!

De uitslagen en commentaren zijn ook thuis de hele avond rechtstreeks te volgen.
De lokale omroep Harderwijk FM doet vanaf 21.00 uur vanuit het stadhuis verslag.
Op de gemeentelijke website www.harderwijk.nl leest u donderdag de einduitslag.

Cijfers
Alvast enkele cijfers: in de gemeente Harderwijk zijn 27 raadszetels te verdelen. Zo’n 31.350 inwoners mogen hun stem uitbrengen. Vorige keer kwam bijna 62,2 procent daadwerkelijk stemmen. De partijen met de meeste stemmen bezetten de komende vier jaar de meeste raadszetels. De toedeling van de restzetels over de verschillende partijen is een vrij ingewikkelde rekensom. Als regel worden de zetels toegewezen aan de bovenste kandidaten van de partij. Een lager geplaatste kandidaat kan zich echter een raadszetel bemachtigen via voorkeursstemmen. De kandidaat moet hiervoor volgens de Kieswet minimaal een kwart van een volle zetel binnenhalen. In de Harderwijkse praktijk heeft hij zo’n 175 stemmen nodig. Via deze voorkeurszetel verdrijft hij dan een andere kandidaat van de eigen partij.

Nieuwe raad
In de raadsvergadering van dinsdag 9 maart wordt afscheid genomen van de vertrekkende raadsleden. De nieuwe raad wordt donderdagavond 11 maart geïnstalleerd. Overigens is de samenstelling van de raad hiermee nog niet definitief. Te verwachten is dat enkele raadsleden worden benoemd tot wethouder. Zij moeten dan hun zetel in de raad opgeven, waardoor er nog enige nieuwe raadsleden moeten worden geïnstalleerd. De benoeming van de wethouders hangt samen met de onderhandelingen tussen de raadsfracties en volgt mogelijk in de raadsvergadering van april.

Wie voorspelt de zetelverdeling?
Voorspelt u de uitslag goed? De bezoekers van de vier debatavonden rond de verkiezingen konden hun verwachting opschrijven. De winnaar wordt aan het eind van de uitslagenavond bekend. Aan hem of haar biedt de gemeenteraad een leuke prijs aan: een VIP-arrangement op de botter van de gemeenteraad tijdens de Visserijdagen. Als troostprijzen zijn er enkele sets Znojmo-wijnen.


Aanvullende gegevens