Volg het spoor

Stille bijeenkomst voor vrijheid van meningsuiting en vrijheid van godsdienst

Vanavond om 18.00 uur op de Markt is een stille steunbetuiging aan de slachtoffers en nabestaanden van de aanslag in Parijs gisteren. Deze vindt plaats op de Markt in Harderwijk voor het voormalig stadhuis. Met de bijeenkomst wordt aandacht gevraagd voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst in de wereld.jesuisCharlie 

Zwarte dag voor de persvrijheid
De dodelijke aanslag in Parijs op de redactie van het satirische weekblad Charlie Hebdo is een ijzingwekkende aanval op de vrijheid van meningsuiting.

Bij de aanval door gemaskerde mannen met automatische wapens zijn woensdag rond het middaguur zeker twaalf mensen gedood en een onbekend aantal verwond.

'Dit is een gitzwarte dag voor de vrijheid van meningsuiting en het levendige medialandschap. Maar bovenal is het een grote menselijke tragedie', zegt Stephan Oberreit, directeur van Amnesty Frankrijk.

'Bij deze gruweldaad waren de daders erop uit om journalisten te doden, de vrijheid van meningsuiting aan te vallen en angst te zaaien. Dit moet in alle toonaarden worden veroordeeld en de Franse autoriteiten moeten ervoor zorgen dat alle verantwoordelijken eerlijk worden berecht. Journalisten moeten hun werk kunnen doen zonder vrees voor dodelijk geweld en degenen die worden bedreigd moeten worden beschermd.'

Het satirische weekblad Charlie Hebdo is eerder in opspraak geweest. Het tijdschrift aarzelt niet spotprenten te plaatsen van de profeet Mohammed. De meest recente cartoon was een spotprent van de leider van terreurgroep Islamitische Staat (IS), Abu Bakr al-Baghdadi.

Amnesty International wijst erop dat de vrijheid van meningsuiting alle idee├źn omvat, ook als die als beledigend of aanstootgevend kunnen worden beschouwd.

In de nasleep van de aanval van woensdag is de Franse regering bijeengeroepen voor een spoedzitting en is het dreigingsniveau voor aanslagen bijgesteld naar het hoogste niveau.

Amnesty zal de situatie en de reactie van het Franse kabinet blijven volgen.

Bron: Amnesty International

b_300_0_16777215_10_images_2015_jan-2015_cartoon_400_-persvrijheid_Bron_Wereldjournalisten.gif

Cartoon: Wereldjournalisten

Aanvullende gegevens