Sidebar

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

In de gemeente Harderwijk hoeft u plastic en drankenkartons niet thuis te scheiden. Kunststof en drankenkartons worden samen met restafval naar afvalverwerker Omrin in Friesland gebracht en daar gescheiden van het restafval. Daarna wordt dit als grondstof voor nieuwe producten gebruikt. Het nascheiden blijkt efficiƫnt: per inwoner werd in 2014 gemiddeld 16,2 kilogram herbruikbaar kunststof uit het restafval gehaald.

 

Plastic fles wordt fleecetrui
Bij Omrin worden twee kunststofstromen uit het restafval gescheiden: een mix aan kunststoffen (zoals flessen en flacons) en folie. De mix aan kunststoffen wordt hergebruikt in verschillende nieuwe producten zoals tuinmeubilair, kratten, speelgoed en fleece-producten. Folie wordt afgezet in de kunststofverwerkende industrie.

Drankenkartons
Er wordt continu gewerkt aan de verbetering van technieken om steeds meer verpakkingen uit het restafval te halen. Vanaf 1 januari 2015 worden ook drankenkartons (zuivel- en frisdrankpakken) uit het restafval gehaald. Papiervezels en plastic uit drankenkartons worden daarna als grondstoffen gebruikt in de industrie.