Sidebar

Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Honderden actieve vrijwilligers uit aandachtswijken uit heel Nederland komen naar Enschede op 15 november. Op deze dag maken actieve bewoners duidelijk dat ze de regie terug willen over wonen en leefbaarheid. Actieve bewoners geloven er sterk in dat zaken persoonlijker en kleinschaliger geregeld kunnen worden. Op de Landelijke Bewonersdag praten deze vrijwilligers over buurtrechten, geld voor bewonersinitiatieven en wooncoƶperaties.

.

 

Op de Landelijke Bewonersdag kijken we naar de veranderde rol en positie van actieve bewoners. Hen wordt veel gevraagd in de participatiemaatschappij. Toch hebben deze vrijwilligers in stadswijken niet het gevoel dat ze voldoende zeggenschap hebben. Actieve bewonersgroepen willen serieus genomen worden als gesprekspartner, ze willen dat budget wordt overgedragen op het moment dat zij taken op zich nemen die de gemeente daarvoor deed, ze willen het recht op buurtplanning, ze willen meebeslissen over maatschappelijk vastgoed, ze willen de mogelijkheid om publieke diensten over te nemen van de gemeente en ook huurders willen rechten en zeggenschap.

De regie terug
Op de Landelijke Bewonersdag zullen de directeur van de Nederlandse Woonbond, Ronald Paping, en de directeur van het Landelijk Samenwerkingsverband Actieve bewoners, Ties de Ruijter, een stevige verklaring afleggen over de manier waarop actieve bewoners en huurders de regie terug willen! Ook zal Grace Tanamal (Tweede Kamerlid PvdA) vertellen waarom zij vindt dat buurtrechten ingevoerd moeten worden.

Feest
Naast een inhoudelijk programma waarin er colleges en debatten zijn over de veranderde rol van burgers en overheid, presenteren tientallen actieve bewonersprojecten zich en wordt er feest gevierd en genetwerkt door actieve bewoners. Er is cabaret en muziek en mensen vieren dat ze zich het hele jaar inzetten voor hun buurt. Het is een dag waarop bewoners nieuwe inspiratie krijgen, netwerken om daarna met nieuwe energie en informatie naar hun wijk te gaan.
De grootste bewonersbijeenkomst van het jaar wordt al ruim 20 jaar georganiseerd door de vereniging van bewoners uit aandachtswijken: het LSA, dit jaar in samenwerking met de Nederlandse Woonbond, het ministerie van BZK, de gemeente Enschede, de gemeente Almelo, de gemeente Hengelo en veel actieve bewoners uit Twente.


Algemene Informatie
Titel: Landelijke Bewonersdag: De regie terug
Verwacht aantal bezoekers: 650 deelnemers
Locatie: Grolsch Veste, Enschede
Datum en tijd: Zaterdag 15 november, zaal open 10.00 uur, afsluiting om 16.00 uur
TOEGANG GRATIS, aanmelding verplicht, via landelijkebewonersdag.nl