Veilige reis en verblijf voor passagiers en personeel

Langs het spoor
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

vergeet niet uitchecken na incheckenMensen die overlast veroorzaken op stations krijgen vanaf 1 mei een verblijfsverbod. Overlastgevers mogen na een verblijfsverbod niet langer op het station en de daarbij horende voorzieningen, zoals perrons, trappen, tunnels en liften rondhangen. Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) voert het stationsverbod versneld in na diverse geweldsincidenten in het openbaar vervoer. 



Mansveld: “Met deze wetswijziging is het voor vervoerders mogelijk om op te treden tegen overlastgevers, ook als die niet met het openbaar vervoer reizen. Denk bijvoorbeeld aan drugsdealers. Dit verblijfsverbod moet een bijdrage leveren aan een prettig verblijf op de stations en een veilige reis voor passagiers en personeel.”

Verblijfsverbod
Buitengewoon opsporingsambtenaren (BOA's) van vervoerders kunnen het verblijfsverbod voor bepaalde tijd opleggen aan mensen die onrust stoken, ongeacht of zij van plan zijn gebruik te maken van het openbaar vervoer. Naar verwachting gaat het om tientallen mensen per jaar. De overtreding van het verblijfsverbod wordt strafbaar. Overtreders riskeren een hechtenis van ten hoogste twee maanden of een geldboete van 4.050 euro.

Nu hebben vervoerders al de mogelijkheid om overlastgevers een reisverbod op te leggen voor tram, trein, bus of metro. De wet- en regelgeving bood echter onvoldoende mogelijkheden om op te treden tegen overlastgevers op stations. Eerder stemde de ministerraad al in met dit voorstel van staatssecretaris Mansveld.

Maatregelen tegen geweld OV
Op 11 maart hebben NS, ProRail en de ministeries van Infrastructuur en Milieu, Veiligheid en Justitie en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties afspraken gemaakt met NS, de OR van NS, ProRail en de vakbonden die moeten zorgen voor meer veiligheid in het openbaar vervoer. Zo komt er meer personeel op late treinen van NS en wordt de toegangscontrole op stations uitgebreid. Bijna 60% van de daders van agressie zijn zwartrijders. Daarom moeten de toegangspoortjes op stations zo snel mogelijk sluiten om zwartrijden te verminderen. Mansveld heeft gemeenten opgeroepen voortvarend mee te werken met NS om dit mogelijk te maken.

 

Harderwijk
Gemeente Harderwijk heeft reeds kenbaar gemaakt dat het nieuwe perron niet wordt afgesloten met poortjes. Het inchecken gebeurt op het perron.