Huisvesting in verband met mantelzorg

Fysiek
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Mag je je woning uitbreiden om je ouders bij je in huis te kunnen nemen? Mag je een unit op je erf plaatsen om daar je zieke moeder in te laten wonen om haar te kunnen verzorgen? Allemaal vragen over mantelzorg. Sinds 1 november vorig jaar zijn de regels voor het bouwen in verband met mantelzorg gewijzigd. De regels zijn te vinden in het Besluit omgevingsrecht (verder: Bor).
 
Wat is mantelzorg?
Bij mantelzorg gaat het om zorg of ondersteuning tussen mensen onderling die een bestaande sociale relatie hebben. De huisvesting in verband met mantelzorg gaat over de huisvesting van maximaal twee personen. De behoefte aan ondersteuning moet aangetoond kunnen worden met een verklaring van de huisarts, de wijkverpleegkundige of een door de gemeente aangewezen sociaal-medisch adviseur.

 
Gebruik Vergunningvrij
Als aan de voorwaarden wordt voldaan mogen bestaande bouwwerken zonder verdere vergunning worden gebruikt voor huisvesting in verband met mantelzorg. Dit kan een gedeelte van de woning zijn, maar ook een bestaande schuur of garage. Het kan zijn dat bepaalde bouwkundige ingrepen vergunningplichtig zijn. Houdt u er rekening mee dat de voorzieningen uiteindelijk weer moeten worden verwijderd.

Buiten de bebouwde kom zijn er nog extra mogelijkheden, waarbij vooral gedacht wordt aan tijdelijke units en dergelijke. Op het achtererf mag een extra bijbehorend bouwwerk worden gerealiseerd van maximaal 100 m2. Verder geldt dat het bouwwerk geheel of in gedeelten verplaatsbaar moet zijn. Het Bor bevat aanvullende regels over afmetingen en situering.
 
Meer informatie
Als u vragen heeft dan kunt het beste informeren bij de bouwinspecteur voor uw wijk via telefoonnummer 411 911 of via het contactformulier op www.harderwijk.nl > Leven > Bouwen en Wonen > Bouwen en Verbouwen.