Feestelijke activiteiten troonswisseling in Harderwijk en Hierden

evenementen
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ter gelegenheid van de troonswisseling doen ook wij in de gemeente Harderwijk mee aan de Koningsspelen op vrijdag 26 april. Het wordt een vrolijke, gezellige en bovenal sportieve dag voor de basisschoolkinderen uit Harderwijk en Hierden

.

 

Donderdag 25 april

9.00 u: Planten Koningslinde in Harderwijk
Traditioneel worden er in het land Koningslinde geplant als er een nieuwe vorst wordt ingehuldigd. Na een motie van Bert Holleman namens de ChristenUnie en de hele raad, heeft het college besloten om deze traditie in Harderwijk en Hierden voort te zetten. “Prachtig dat er op een prominente plek in zowel
Harderwijk als Hierden een Koningslinde komt met een speciaal hekwerk dat ons aan de troonswisseling herinnert,” aldus Bert Holleman. Op donderdag 25 april om 9.00 uur plant de burgemeester samen met leerlingen van basisschool De Rank een Koningslinde in het Plantagepark in Harderwijk. U bent van harte welkom!


10.00 u: Planten Koningslinde in Hierden
Ook in Hierden plant de burgemeester een Koningslinde met leerlingen van basisschool De Parel. Op donderdag 25 april om 10.00 uur bent u van harte welkom op het Varenplein (Varenweg) in Hierden. 

Beide Koningslinden worden geschonken door Sight Landscaping.


Vrijdag 26 april

8.30 u: Koningssportochtend op de scholen
Bijna alle basisscholen hebben gehoor gegeven aan onze oproep om in de ochtend een sportief programma te organiseren. Op de scholen starten de onderbouw- en bovenbouwleerlingen om 8.30 uur met een feestelijk Koningsontbijt, om 9.00 uur kunnen zij op tv de landelijke aftrap met het Koninklijk paar bekijken om vervolgens te sporten en te bewegen met een Koningssportdag. De scholen worden uitgedaagd de Koningsspelen zo creatief mogelijk in te vullen om kans te maken op een persoonlijke ontmoeting met Koning Willem-Alexander en Máxima.

10.30 u: Lintjesregen op stadhuis
Op vrijdag 26 april reikt de burgemeester Koninklijke onderscheidingen uit aan mensen die zich op bijzondere wijze inspannen voor de samenleving. De lintjesregen vindt plaats om 10.30 uur in de raadzaal in het stadhuis. Er volgt nog een persuitnodiging met informatie over de gedecoreerden.

12.00 u: Sportfestijn voor bouwbouwleerlingen
Als gemeente organiseren wij een feestelijke en sportieve middag voor ruim 1.500 bovenbouwleerlingen van de basisscholen op het evenementterrein aan de Parkweg. Vanaf 12.00 uur genieten de kinderen van een pannenkoekenlunch. Op vier pleinen kunnen de kinderen naar hartenlust spelen en bewegen. Op het Hollandplein kunnen ze skelteren, spijkerbroekhangen en zaklopen. Het Funplein wordt ingericht met klim- en klauterattributen, zoals een bungeetrampoline. Op het Olympisch plein kunnen kinderen voetballen, tennissen en fietscrossen. En op het Muziekplein oefenen ze een dans die alle kinderen samen als spectaculaire afsluiting om 15.00 uur opvoeren.

Vóór woensdag 1 mei

Tekenwedstrijd
Alle basisschoolkinderen worden uitgedaagd een portrettekening te maken van de nieuwe koning. Tekeningen kunnen tot woensdag 1 mei worden ingeleverd bij de Stadswinkel in het stadhuis. Of opgestuurd worden naar gemeente Harderwijk, postbus 149, 3840 AC Harderwijk. Vermeld op de tekening de naam, leeftijd, adresgegevens en telefoonnummer. Er zijn twee categorieën; kinderen van de onderbouw en van de bovenbouw. Uit de ingezonden tekeningen maakt de jury medio mei een keuze voor de twee winnende portretten. Deze worden opgehangen op een aansprekende plaats in het stadhuis, bijvoorbeeld in de raadzaal, de collegekamer of de kamer van de burgemeester.