Uitbreiding van Hotels in Harderwijk

Harderwijks nieuws
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
bijenhotel 052 harderwijk ZuidderzeepadNaast van de Valk, Baars en Monopole beschikt Harderwijk nu ook over ruim 10 Bijenhotels. Deze nieuwe faciliteiten bieden plaatst voor duizenden insecten maar de nieuw hotels zijn vooral bedoeld voor Nederlandse bijen. Dat is hard nodig, want het gaat niet zo goed met de Nederlandse wilde bijen: de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. 80% van onze eetbare gewassen is afhankelijk van bestuiving door wilde bijen en andere bestuivende insecten.

Bijenvolken

Wilde bijen zijn dus cruciaal voor de productie van ons voedsel. De grootste bedreiging waar de wilde bij mee te kampen heeft is gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Met de professionele bijenhotels heeft Harderwijk snel extra kunstmatige nestgelegenheid beschikbaar gesteld voor de bijenbevolking.
Het gaat hier niet om bijenvolken zoals bij een imker maar om de zogenaamde solitaire of wilde bijen. Ze zijn niet gevaarlijk en ze steken ook niet omdat de angel te klein is om door de huid te prikken. 

RSH 3140bijenhotel 053harderwijk

Ze maken hun nesten in kleine gaten variërend van 3-8 mm. Ze leggen een ei en voedsel in deze gaten en metselen de ingang dan dicht. Vandaar dat ze ook wel metselbijen worden genoemd. Als een ei uitkomt wordt het voedsel genuttigd. Als de bij voldoende is gegroeid breekt hij de gemetselde inging zelf open.

 

Insectenhotels

In toenemende mate sterven bijen uit die noodzakelijk zijn voor de bevruchting van bloemen, planten en ook fruitbomen. Daarmee loopt ook onze voedselvoorziening gevaar. De sterfte van bijen wordt veroorzaakt door een lagere weerstand ten gevolge van het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Door extra mogelijkheden te creëren waar bijen kunnen nestelen en vertoeven worden overal in het land bijen- en insectenhotels geplaatst.

Stadweiden bijenhotel 054harderwijk