Burgerschap Harderwijk

HarderwijkAanpak
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Gemeenteraad: “Burgerschap is: beseffen dat de stad – wijk – buurt – straat, de school van de kinderen, de speeltuin om de hoek, het plein en het sportveld ook van jou zijn – en daarnaar handelen. ”

 Harderwijk Zijn Wij Samen
Dit jaar vindt voor de vierde keer de Maand van het Burgerschap plaats. De raadsleden, het college en de organisatie houden ook dit jaar onder het motto ‘Harderwijk Zijn Wij Samen’ stadsgesprekken. Tijdens de Maand van het Burgerschap gaan de gemeente in gesprek met inwoners, bedrijven, organisaties in Harderwijk en Hierden in verschillende wijken: u kunt vertellen wat er wel goed gaat en wat niet, waar de problemen en de mogelijke oplossingen liggen. Door deze gesprekken kunt u nieuwe zaken in beweging brengen en tot bruikbare ideeën komen.

Stadsgesprekken
Het eerste wijkgesprek start met een wijkbezoek aan Stadsweiden en Drielanden op woensdag 23 september 2015. Het gesprek vindt in de avond plaats. In oktober krijgen de wijkbezoeken een vervolg in de verschillende wijken van Harderwijk en Hierden. Op woensdag 2 september hebben alle inwoners een ansichtkaart van burgemeester Harm-Jan van Schaik in de brievenbus ontvangen. Het is niet mogelijk om met iedereen te spreken. Daarom wordt er via de computer een willekeurige selectie gemaakt. De geselecteerde inwoners ontvangen dan een persoonlijke uitnodiging van de burgemeester. Een mooie gelegenheid voor u om in gesprek te gaan over belangrijke onderwerpen.
Burgerschap wat is dat en waarom is er een visie op burgerschap nodig?

De samenleving is individualistischer geworden en globalisering is steeds zichtbaar in Nederland, in Harderwijk en Hierden. Onze leefomgeving wordt steeds groter, door o.a. internet kunnen we zonder een stap te zetten informatie over de hele wereld krijgen. Communiceren doen we steeds vaker via e-mail en Whats’App. Tegelijkertijd groeit bij mensen de behoefte aan kleinschaligheid, vertrouwen in de buren en wonen in een prettige buurt. De gemeenteraad heeft burgerschap als volgt beschreven: “Burgerschap is: beseffen dat de stad – wijk – buurt – straat, de school van de kinderen, de speeltuin om de hoek, het plein en het sportveld ook van jou zijn – en daarnaar handelen. ” (bron: harderwijk.nl)