×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 67

nlschoon poster Een opruimen, doet opruimen. Een aangename leefomgeving maken we met elkaar. Als mensen elkaar beter kennen, kijken zij ook meer naar elkaar om. Wijkbewoners hebben zelf het beste zicht op wat er speelt in de eigen straat, buurt of wijk. Onder het motto ‘Harderwijk zijn wij samen’ werkt de gemeente met haar inwoners aan een prettige leefomgeving in Harderwijk en Hierden. Meedoen met de Nationale Opschoondag is daar een goed voorbeeld van. Dat doen bijvoorbeeld ieder jaar de bewoners van de Veldkersmeen in Harderwijk.

Op zaterdag 19 maart is het weer zover: Landelijke Opschoondag. Dan steken tienduizenden Nederlanders de handen uit de mouwen om hun buurt schoon te maken. Doe je mee?  Meedoen kan door een actie te organiseren of aan te haken bij een bestaande actie. Samen schoonmaken hoeft geen dagtaak te zijn. Als iedereen een uurtje zijn handen uit de mouwen steekt is de buurt al snel veel schoner. Organiseer je een actie? {jcomments on}

 

Ons afval is waardevol: het meeste van wat wij dagelijks weggooien kan opnieuw gebruikt worden, behalve als het bij het restafval terecht komt. Door uw groente-, fruit- en tuinafval én luiers gescheiden aan te bieden, levert u de grondstoffen voor compost en groene stroom. Uw afval bestaat voor een groot deel uit groente- fruit- en tuinafval (GFT): zo’n 600 kilo per jaar. En als er in een gezin ook nog eens baby’s of peuters zijn, dan komt daar nog eens bijna 400 kilo bij. Want luiers horen ook bij het GFT! 

Zin in een schoon 2015? Geen zin in een vieze straat vol oude rotjes, vuurpijlen en plastic bekers?  Start met opruimen van het vuurwerkafval. Hiervoor kun je de buren vanavond al uitnodigen voor een schoonmaakactie op 1 januari en het vuurwerkafval veilig afvoeren.


De tijden waarop vuurwerk afgestoken mag worden zijn aangepast. Dat mag op oudjaarsdag
van 18.00 uur tot 02.00 uur 

Van 250 kilo naar 100 kilo restafval per inwoner per jaar in 2020. Deze doelstelling willen het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en de Nederlandse Vereniging van gemeentelijke Reinigingsdiensten(NVRD) samen bereiken. Door te voorkomen dat afval ontstaat en door een betere scheiding van het huishoudelijk afval, kunnen meer gerecyclede (grond)stoffen wordenbenut in nieuwe producten.

er het motto 'Laat je peuk niet alleen' zetten initiatiefnemers Gemeente Den Helder, Stichting Strandexploitatie Noordkop (SSN), NederlandSchoon en Japan Tobacco International (JTI) slimme peukenvoorzieningen in, in combinatie met communicatie, om dit doel te bereiken. Er worden ruim 70 speciale DropPits bij strandopgangen langs de kuststrook en op de dijk geplaatst. Daarnaast gaan gedurende mooie zomerdagen teams op pad om zakasbakjes uit te delen, waarbij de rokende strandbezoeker wordt aangesproken op zijn bereidwilligheid om deze voor zijn peuk te gebruiken. De eerste campagnedagen zullen direct na de kick-off plaatsvinden en daarnaast tijdens de laatste dag van de strand6daagse in Huisduinen. 

De zwerfafvalbestrijding kent plussen en minnen. Enerzijds doen gemeenten onder druk van bezuinigingen een stapje terug, anderzijds lijken burgers in het ontstane gat te springen. Ondertussen staat statiegeld op de tocht, ontbreken betrouwbare cijfers en krijgt preventie geen kans. Een overzicht....

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu geeft nu nog geen toestemming om het statiegeld op grote frisdrankflessen af te schaffen. Het verpakkende bedrijfsleven voldoet niet aan alle eisen uit de Raamovereenkomst Verpakkingen 2013-2022. Er is PVC aangetroffen in verpakkingsmateriaal in supermarkten en dat is niet conform de gemaakte afspraken. De staatssecretaris meldt dit vandaag in een brief aan de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu gaat met het verpakkend bedrijfsleven en gemeenten in gesprek over de gescheiden inzameling van drankenkartons per januari 2015. Zij kondigde dit vanmiddag aan tijdens het congres van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV). 

Let's Clean up Europe 10 mei 2014 www.supporterschoon.nl#Cleaneurope is ongeveer zoals de Landelijke Opschoondag, maar dan met heel Europa. Doe mee met de allereerste Europese opschoondag: Clean Europe Day. Op zaterdag 10 mei 2014 maken mensen, van Madrid tot Moordrecht en Dublin tot Düsseldorf, ons continent schoner. Stichting  NederlandSchoon coördineert namens het Europese netwerk op deze belangrijke dag alle activiteiten voor ons land. 

SCHOON WATER
In Nederland staat tijdens Clean Europe Day 2014 het thema water centraal. Afval in oceanen, zeeën en waterwegen, ook wel de 'plastic soep' genoemd, is een groeiend, wereldwijd probleem. Naar schatting komen er per dag 8 miljoen stuks afval in het water terecht. (Bron: UNEP) Dit afval vormt een enorme bedreiging voor ons milieu.
DOE MEE MET CLEAN EUROPE DAY

Harderwijk is schoner en frisser geworden door de inzet van vele vrijwilligers en leerlingen van scholen. Met veel enthousiasme hebben zij de afgelopen week zwerfafval in hun leefomgeving opgeruimd. Voor Cleanprofs meer dan voldoende reden om deze betrokken en verantwoordelijke inwoners van Harderwijk in het zonnetje te zetten. Hiervoor was speciaal Piet Paulusma door Cleanprofs uitgenodigd om naar de Vischmarkt te komen, waar de beroemde weerman samen met leerlingen van Het Talent en Het Startblok het weerbericht presenteerde. Voorafgaand aan de tv-opnamen werden de leerlingen en aanwezige vrijwilligers getrakteerd door Cleanprofs. Zij hebben genoten van een lekker frietje en drankje op de boulevard. Speciaal hiervoor was voor de Supporters van Schoon ruimte vrijgemaakt bij Cafetaria de Wissel.

Of we onze kinderen nou graag in een schoon park zien spelen of van een opgeruimd terras houden: we genieten allemaal van een schone buurt. Daarom houden de Supporters van Schoon op 29 maart tijdens de Landelijke Opschoon Dag een grote voorjaarsschoonmaak. Inmiddels hebben zich in een jaar tijd al bijna 150.000 supporters aangemeld. In Gelderland staan er inmiddels meer dan 50 initiatieven op de rol. Zo ook Simone Kiezebrink uit Harderwijk: ‘Nu er weer aandacht voor schoon is, zijn mensen trots op de buurt. En door het schoon te houden, laat je zien dat je huis niet ophoudt bij de schutting.’

Tienduizenden Nederlanders lopen warm om op zaterdag 29 maart aanstaande de handen eens flink uit de mouwen te steken. Die dag is het Landelijke Opschoondag en gaan bedrijven, gemeenten, scholen en vrijwilligers in hun buurt de strijd weer aan met zwerfafval. Opvallend dit jaar is dat er veel acties georganiseerd worden met en voor leerlingen van basisscholen en het voortgezet onderwijs. Dit wordt steeds professioneler aangepakt: in een aantal gemeenten zijn al kinderraden en in een enkel geval zelfs een heuse kinderburgemeester aangesteld. Ook ontplooien steeds meer bedrijven en buurten schoonmaakinitiatieven, nu gemeenten noodgedwongen steeds minder doen.